Dorpsoverleg Meijel

16-11-2014 - Groote Peel en kanalen wandeltocht in Meijel

Nieuws > Verenigings nieuws

Muziekformatie Cómpenééj  uit Meijel organiseert op 14 december 2014 voorde 9e keer een wandeltocht.

We vertrekken vanuit Hotel de Zwaan richting camping Frerichsoord, gelegen aan de uitmonding van de 2 peelkanalen en de Noordervaart. Over de camping lopen we dan tussen de kanalen in verder op pad naar de pauzeplaats. Het verhaal achter de 2 kanalen is wel bijzonder, van der Griendt kocht grote stukken grond in de Peel om hier turf te winnen. Voor afvoer van de producten en afwatering van de Peel werd een kanaal gegraven vanuit de Peel dat aansloot op de Noordervaart bij Meijel.

De Gemeente Deurne zag het succes van de maatschappij Helenaveen en had zelf veel woeste Peelgrond binnen de gemeentegrenzen en begon het gemeentelijk veenbedrijf. Ze meenden gebruik te kunnen maken van het kanaal van de maatschappij Helenaveen, de Helenavaart. Echter duldde de maatschappij Helenaveen geen concurrent op zijn kanaal. Daarmee was de gemeente gedwongen zelf een kanaal te graven. Hiervoor kocht deze grond van de gemeente Meijel en groef zijn kanaal, het Deurnes kanaal over ongeveer 4 km. parallel aan de Helenavaart.

Na de pauzeplaats loopt de 22 km. een ronde vanuit Meijel gezien aan de overzijde van het kanaal waar we langs het natuurgebiedje Scherliet lopen om vervolgens over het plaatselijk bekende wandelpad de “pukkelpiste” langs de Helenavaart uit te komen aan een Peelrestant genaamd “het Zinkske”. Hier lopen we doorheen in de richting van Neerkant. Aangekomen bij het Deurnes kanaal lopen we hierlangs richting ‘t Molentje, een ontgonnen peelgebied waar voor enkele de vruchtbare toplaag af gehaald is en is teruggegeven aan de natuur. Hierbij is nog veel oorlogsmaterieel bij aangetroffen in de bodem, dat vroeger daar in het Veen is blijven steken tijdens de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden 70 jaar geleden. De frontlinie lag van eind september tot midden november 1944 aan het kanaal van Deurne waarbij de dorpen Meijel en Neerkant veel te voorduren hebben gehad.  

Nadat we ’t Molentje voorbij gelopen zijn komen we voor de 2e keer op de pauzeplaats.

Hierna gaan de 14 en 22 km. gezamenlijk over de gehuchten bij Neerkant, de Schans en de Schelm weer terug naar Meijel langs de Peelrandbreuk. Deze breuk is langs de weg Meijel-Neerkant goed te zien, de akkers aan de linkerzijde liggen een stuk hoger als het fietspad waar we overheen lopen. Verderop als we de provinciegrens weer ongemerkt oversteken lopen we door een parkje met een vijver van kwelwater dat langs de breuk omhoog komt. Hier komen we weer in Meijel en is de route aan zijn einde bij Hotel de Zwaan, waarvan het pand dit jaar 100 jaaroud geworden is. Ooit was de Zwaan een plaats waar reizigers op de route ’s Hertogenbosch – Keulen hun rust namen na uren over slechte banen door de Peel gegaan te zijn, op 14 december herleven deze tijden een klein beetje wanneer jullie wandelaars hier terugkomen na een stevige wandeling langs de Peelkanalen!  

De route is ook geschikt voor nordic walking. Er is een rustplaats ingericht op alle te lopen afstanden waar u kunt genieten van warme en koude spijzen en dranken welke u tegen redelijke prijzen worden aangeboden. U bent van harte uitgenodigd deze wandelhappening op 14 december 2014 mee te beleven in Meijel, kruispunt in de peel!

De te lopen afstanden zijn; 7,14 en22 km

Inschrijven bij hotel de Zwaan, Dorpsstraat 19 Meijel

7 km.   van       08.00 uur  tot  13.00 uur           

14 km. van       08.00 uur  tot  12.00 uur           

22 km. van       08.00 uur  tot  11.00 uur           

 

 

Nieuws projectgroepen