Dorpsoverleg Meijel

07-10-2019 - Grote opknapbeurt rotonde Randweg in Meijel

Projectgroepen > Nieuws van: Natuur & Recreatie

Rotonde Remise 2.jpg

De rotonde aan de randweg met het kunstwerk Turfkar met paard was aan een grote opknapbeurt toe. Door een goede samenwerking tussen de provincie Limburg, het Dorpsoverleg Meijel, Van der Asdonk Hoveniers en Heemkunde vereniging  Medelo werd het mogelijk het ontwerp, de kaart van Meijel uit 1592, te behouden. 

Alle vier de partijen vinden het belangrijk dat het ontwerp behouden blijft. Het ontwerp geeft weer dat Meijel het kruispunt in de peel is. De turfkar symboliseert het belang van de peel en de turfwinning voor eigen gerief  voor Meijelnaren. 

Rotonde Remise 4.jpgDe officiële naam voor de rotonde is de remise. Op de plek van de rotonde heeft vroeger de tramremise gestaan  Op 1 augustus 1919 was de tramlijn van Roermond naar Meijel gereed. In 1921 werd die lijn doorgetrokken naar Deurne. Op de Meijelse Kneensjberg werd een tramstation gebouwd en dichtbij de stierenstal bouwde men nabij de huidige kruising Jan Truijenstraat, Simonshoek en Randweg een tramremise. In die remise zouden alle trams van de lijnen Roermond - Deurne en van Venlo - Nederweert onderhouden worden. De rooskleurige toekomstbeelden bleven echter dromen, want de lijnen werden nooit rendabel, deels zelfs niet aangelegd. In 1933 was de tijd van de tram door Meijel voorbij. Er bleef echter een groot gebouw staan.

De provincie neemt het grootste gedeelte van de kosten voor haar rekening, Van der Asdonk Hoveniers verstrekt een forse korting en een gedeelte komt voor rekening van het Dorpsoverleg Meijel. 

Rotonde Remise 3.jpgEen goed onderhoud is geborgd in een samenwerking tussen Heemkundevereniging Medelo en Johan van Asdonk. Van der Asdonk Hoveniers sponsort Heemkunde vereniging Medelo jaarlijks met een zeer mooi bedrag. Medelo levert als tegenprestatie 6 tot 8 werkmiddagen en verricht op deze middagen het periodiek onderhoud. 

 

Rotonde Remise 1.jpgOp woensdag 2 en donderdag 3 oktober gingen vrijwilligers van Medelo en het Dorpsoverleg samen met de medewerkers van Van der Asdonk Hoveniers aan de slag. Het resultaat van de samenwerking mag gezien worden. 

 

 

Nieuws projectgroepen