Dorpsoverleg Meijel

11-09-2019 - Méélse zaagdagen - Help jij ons mee de kerktoren te beleven?

Projectgroepen > Nieuws van: Natuur & Recreatie

Méélse Zaagdagen.jpg

Hoe leuk is het om samen de kerktoren bereikbaar te maken voor ons en onze bezoekers. Help mee om van bomen planken te maken en een veilige toegang naar de top van de toren te creëren. En zorg voor je eigen warmte van overgebleven hout.

Doe mee en maak Meijel trots op haar inwoners!

Wat gaan we doen?
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de kerk. Tijdens de restauratie wordt de trap naar de kerktoren gerenoveerd. Dat is hard nodig, want op dit moment is de trap nog niet veilig genoeg. Op deze manier genieten we in de toekomst allemaal van het mooie uitzicht over ons Peeldorp vanuit de toren.

De trap wordt gemaakt van staal in combinatie met echt Meijels hout. Tijdens de Méélse zaagdagen worden er bomen verwerkt tot nieuwe traptreden voor de kerk. Het gaat om eiken bomen aan het Deurnese kanaal (tussen Meeuwis en De Katsberg) die sowieso verwerkt moeten worden. Deze zijn geselecteerd door Bosgroep Nederland, waarbij meer groeiruimte voor de blijvende bomen wordt gecreëerd. Door dienst te doen als trap in de kerktoren zorgen we voor goed hergebruik van deze bomen. 


Het project is een samenwerking van de Bosgroep met Dorpsoverleg Meijel en wordt gedragen door vrijwilligers. Gemeente Peel en Maas steunt de gezamenlijke aanpak. De Bosgroep verzorgt de voorbereidende werkzaamheden.

Vrijwilligers gezocht!
Op 26 en 27 september worden de bomen verwerkt door een mobiele zaaginstallatie. Deze staat bij het Evertje. Zaterdag 28 september is een resthoutdag waarbij inwoners (tegen betaling) het resthout (eiken) kunnen ophalen. 

Wat moet er gebeuren?
- Gezaagde hout verplaatsen naar de zaagmachine | 26--27-28 september | 2 vrijwilligers per dag
- Stamdelen verzagen op gewenste maat | 26-27-28 september | 1 vrijwilliger per dag
- Schoonhouden van de werkplek bij de zaagmachine | 26-27-28 september | 1 vrijwilliger per dag
- Kort gezaagde hout naar fietspad verslepen | 26-27 september | 20 vrijwilligers per dag
- Begeleiden resthoutverkoop | 28 september | 3-5 vrijwilligers per dag
- Organiseren van inladen hout op platte kar | 26-27-28 september | 2 vrijwilligers per dag
- Gezaagde hout naar loods brengen en daar uitladen en opstapelen. Platte kar stallen. | 26-27-28 september | 2 vrijwilligers per dag
* Iedereen dient goed schoeisel te dragen
* Materiaal en veiligheidsvoorzieningen worden verzorgd door de organisatie en bosgroep

Aanmelden
Wil jij tijdens lokaal hout Meijel jouw steentje bijdragen? Meld je dan aan via secretariaat@dorpsoverlegmeijel.nl (t.a.v. Gertie Wulms) en geef aan wanneer je mee wilt helpen. De dag duurt van 8.00 tot circa 16.00uur. Je kunt je ook opgeven voor een ochtend of middag. Verzamelpunt is aan het Evertje. Uiteraard zorgen wij voor een Peelse lunch.

Overgebleven eiken resthout ophalen
Op 28 september wordt het overgebleven kort gezaagd hout verkocht. Per gestapelde m3 worden aanhangers geladen, kosten € 35,00 /m3. Het betreft voornamelijk eikenhout met mogelijk een beetje Berk.

Heb jij interesse voor brandhout?
Meld je dan aan via secretariaat@dorpsoverlegmeijel.nl

Dus.. heb je nog hout nodig voor de kachel of andere doeleinden?
Kom dan op zaterdag 28 september vanaf 09.00 uur naar de parkeerplaats voor Meeuwis schoenen en sport. Via eenrichtingsverkeer kun je direct het hout afhalen. Er dient contant en gepast bij de entree afgerekend te worden.

Nieuws projectgroepen