Dorpsoverleg Meijel

30-11-2018 - Voedselbos Struinpad gaat van start!

Projectgroepen > Nieuws van: Natuur & Recreatie

voedselbos.jpg

Het idee van initiatiefneemster Miriam Willems is werkelijkheid geworden. In het voorjaar van 2019 beginnen we met de aanplant van een voedselbos voor Meijel (en Grashoek). We hebben van Stichting VEEN ca 1ha grond ter beschikking gesteld gekregen, aan de Kwakvors, net over de Helenavaart. Het voedselbos komt daar mooi aan het Struinpad van Stichting VEEN te liggen.

Het project is een samenwerking van de stichting VEEN en het netwerk Natuur en Recreatie van het Dorpsoverleg, en wordt gesubsidieerd door de provincie Limburg. IKL begeleidt ons met het ontwerp traject.

 

In de laatste maanden hebben we aan een projectplan en een high level ontwerp voor de aanplant gewerkt. Daarbij hebben we ook advies gekregen van voedselbos expert Wouter van Eck. In de komende maanden gaan we het ontwerp in detail uitwerken.

 

Wat is een voedselbos?
Stichting Voedselbosbouw Nederland (VBNL) definieert een voedselbos als “een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met het doel voedsel te produceren.”

 

Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn:
             een vegetatielaag met hoge kruinbomen
             minimaal drie andere vegetatielagen
             een rijk bosbodemleven
             een robuuste omvang, minimaal 5000m2 groot

 

Een voedselbos herbergt een zeer diverse, snel toenemende biodiversiteit. Als de verschillende ecologische principes goed zijn toegepast, dan zal een voedselbos zichzelf steeds beter in evenwicht kunnen houden, zonder menselijk ingrijpen. Dus zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook hoeft er geen kunstmest gebruikt te worden om de planten te voeden. Dat doet de bodem.

 

Wat zijn de doelstellingen van het voedselbos?
Met het voedselbos willen we een plek maken vóór de mensen van Meijel! We willen de basisbehoefte van mensen (voedsel) combineren met het genieten van de natuur. We willen samen werken met de inwoners van Meijel en Grashoek, en binding creëren. We zien het voedselbos ook als een investering voor de toekomst, want het kan voor honderden jaren voort bestaan. Dus ook komende generaties zullen profiteren van dit bos.

 

Zin om mee te doen?
Wij zoeken nog vrijwilligers voor ons project team. Ook zijn we al op zoek naar enthousiaste mensen die in het voorjaar met de aanplant willen helpen. Dus als je zin hebt om lekker buiten te zijn en samen te werken aan het creëren van een stukje natuur, geef je dan op via dit emailadres:

voedselbos_natuur_recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl

Nieuws projectgroepen