Dorpsoverleg Meijel

01-05-2016 - Eerste Peeltroeven onthuld in Brabant en Limburg

Projectgroepen > Nieuws van: Natuur & Recreatie

IMG_2606 FB.jpg


Volop Peelgeluk afgelopen zaterdag bij de officiële onthulling van de Peeltroeven. Gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Brabant onthulde vandaag de Peeltroef in Meijel en gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg onthulde de Peeltroef in Helenaveen. De Peeltroeven hebben een unieke verbinding tussen de Pelen in Brabant en Limburg tot stand gebracht en zetten dit prachtige gebied beter op de kaart. Ook werd de Peeltroeven fietstocht uitgereikt die hier te downloaden is.     

Peeltroef op het Raadhuisplein
Op het Raadhuisplein in Meijel staat de eerste Peeltroef van Limburg. Bij de onthulling waren een marktkoopman, turfsteker en een dame van plezier aanwezig. Zij vertelden over hoe ze vroeger de kost moesten verdienen op de enige doorgangsroute van ’s Hertogenbosch naar Keulen. De geschiedenis van Meijel, maar ook de eigen taal, de vaak armoedige boerderijtjes, de herbergen en de werkzaamheden van de bewoners werden vele eeuwen lang volledig bepaald door de geïsoleerde ligging in de Peel. Tot 1853 was Meijel zelfs het enige dorp in die Peel.

Unieke plekken in de Peel met een verhaal
Peeltroeven zijn speciale plekken in De Peel, waar een bijzonder verhaal verteld wordt; verhalen met de thema's turf(winning), hoogveen of oorlog. Een kunstwerk (van Dirk Verberne) in de vorm van een hoogveenzuil en een zitbank, markeren de plekken. Door deze kunstwerken worden recreanten geattendeerd op de cultuurhistorische betekenis van 12 bijzondere plekken. De troeven zijn ontwikkeld door De Peel Natuurlijk, een samenwerking tussen toeristisch-recreatieve bedrijven in de Peel. De overige Peeltroeven zullen worden geplaatst in en rondom de Mariapeel, de Deurnese Peel en De Groote Peel.

Nog een Peeltroef in Meijel?
Het netwerk Natuur en Recreatie van het Dorpsoverleg Meijel heeft de wens om nog een Peeltroef in Meijel te realiseren; De Vossenberg. Dit rijksmonument, deeluitmakend van de Peelraamstelling,  was de  verdedigingslinie, bestaande uit een zestal  kazematten, die werden aangelegd in de periode 1938 -1939 om de Duitse opmars te stoppen. In 1940 nog ongebruikt, maar in 1944 afwisselend gebruikt door de Duitsers en  de geallieerden.


Bekijk hierboven het filmpje dat Omroep Peel en Maas heeft gemaakt.

Fotoalbum
Voor nog meer foto's kijk op www.kijk-meijel.nl.

Nieuws projectgroepen