Dorpsoverleg Meijel

08-11-2015 - Plaatsing kunstwerk “De Turfaak”

Projectgroepen > Nieuws van: Natuur & Recreatie

P1040742 website.jpg

Op zaterdag 7 november werd door hoveniersbedrijf Johan van der Asdonk, in nauwe samenwerking met een groep vrijwilligers van het Dorpsoverleg (netwerk Natuur en Recreatie) en onder het toeziend oog van beeldend kunstenares Petra Verhees op de rotonde bij de Noordervaart  een nieuw kunstwerk geplaatst. De provincie Limburg werd vertegenwoordigd door de heer Huub Derix.

Voor deze  rotonde aan een van de poorten van Meijel ontwierp Petra een Peelbeeld-bepalend kunstwerk.

De brug, een markant punt op de Stoep*
Vanwege de onderwaterzetting werd in 1853 in de weg Meijel-Roggel een eenvoudige brug op hoge houten staanders gerealiseerd waar de schepen onderdoor konden. Het gevolg waren lange maar vooral hoge hellingen die de boeren en voerlui slechts met grote moeite konden nemen (‘de Stoep’). In 1884 werd dit houten geval vervangen door een ijzeren draaibrug, die in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, waarna Meijel een ijzeren ophaalbrug kreeg. De almaar drukker wordende verkeersituatie in combinatie met een steeds verder teruglopend scheepsverkeer, leidde ertoe dat deze brug – een markant punt bij de entree naar Meijel - in 2001 werd afgebroken om plaats te maken voor een grote en vooral veilige rotonde.

Een herinnering levend houden
Om de herinnering aan dit markante punt aan één van de “poorten” van Meijel levend te houden ontwierp beeldend kunstenares Petra Verhees voor de rotonde dit prachtige kunstwerk dat mede gerealiseerd kan worden door de verkoop van de replica’s. Deze zijn in een beperkte oplage van 100 unieke exemplaren door haar vervaardigd en hiervan zijn er nog een aantal te koop.

Geïnteresseerd in een replica?
Bent u geïnteresseerd in één of meer replica’s en wilt u zo mee helpen aan de bekostiging  van  dit Peel-beeldbepalend kunstwerk aan “de Stoep”, dan kunt u contact op nemen met  Mart Rooijakkers (077 466 2241) of Petra Verhees.

Officiële onthulling
Later deze maand, wanneer de “Goed Heilig Man”- die meer verstand van (stoom)boten heeft dan wie dan ook -,  in  Nederland  en Meijel is aangekomen, zullen wij proberen een afspraak met hem te maken om het kunstwerk officieel te openen. U hoort daar de komende weken zeker nog meer over.

*Bron:  Jos Pouls; Meijel en zijn Kanalen

 

website beeld 2.jpg

 

Nieuws projectgroepen