Dorpsoverleg Meijel

25-10-2014 tot 26-10-2014
Internationale vogelshow Meijel

vogelshow.jpg

Na veel voorbereiding, met een grote inzet is vogelvereniging “Meijels Pracht er in geslaagd ook dit jaar weer vele topkwekers, waaronder wereldkampioenen uit Limburg, Brabant, Gelderland, maar ook uit Duitsland en Belgie naar Meijel te halen.

 

2046 vogels bevolken op 25 en 26 oktober de Rabozaal van gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2 in Meijel.

 

Deze vogels zijn met veel zorg en toewijding gekweekt. Weken van voorbereiding heeft het gekost om de vogels in een topconditie te brengen en hen te laten wennen aan de nieuwe kooi waarin ze zich aan de keurmeesters zullen presenteren. Dit vraagt een grote inzet van de kweker van de diertjes. Er ontstaat een hechte band tussen mens en dier. De vogels wennen heel snel aan de persoon die hen dagelijks verzorgt. Op deze show zullen de vogels dat laten zien.

 

De keurmeesters, allen specialisten op hun eigen terrein, zullen de vogels op hun kwaliteiten beoordelen. Elke vogel moet aan bepaalde standaardeisen voldoen die vooraf door een technische commissie van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers zijn opgesteld. Elke vogel heeft zijn eigen raskenmerken; kleur, vorm,  grootte, houding, frisering enz. Daarnaast is het belangrijk dat een vogel in een topconditie is en dat er geen enkele beschadiging mag zijn aan bijvoorbeeld nageltjes of in het verenkleed. Bij een optimale verzorging zal dat alles perfect  zijn. Dat is dan ook de uitdaging voor de liefhebbers en dat willen ze met elkaar vergelijken op deze show. Het is een hele concurrentieslag met mede sportvrienden om te kijken wie daar het beste in is geslaagd. De hoogst geklasseerde vogels worden beloond met een kampioenschap in hun ras of soort.

 

SPECIAALCLUBS

 

Zoals overal is er ook in de vogelsport een grote drang naar specialisatie.  Het is voor de vereniging altijd belangrijk zich ook speciaal te presenteren en wij zijn heel blij dat ons dat ook dit jaar weer gelukt is. Op deze show zullen zich maar liefst vier speciaalclubs presenteren: de speciaalclub Vorm- en postuurkanaries van het rayon Limburg, de speciaalclub voor Australische prachtvinken en papegaaiamadines, de Zebravinkenclub regio Limburg en de Japanse Meeuwen Club Limburg. Leden van een speciaalclub proberen steeds weer de kwaliteit van de vogels te verbeteren en de verzorging te optimaliseren.

 

Nieuw is dit jaar de show van de parkietensociëteit Noord- en Midden Limburg. Zij stellen maar liefst 22 voliéres beschikbaar waarin zij 22 koppels speciale soorten grote parkieten showen. Bijzondere soorten die je normaal op een gewone show niet ziet.

 

Wij zijn bijzonder blij dat we de bezoekers dit jaar een unieke collectie Chinese dwergkwartels kunnen tonen die nog nooit in Nederland en zelfs niet in Europa tentoongesteld zijn.

Er komen dertig kwartels naar Meijel in elf verschillende mutaties die door een gespecialiseerde kweker de afgelopen jaren zijn gefokt. Hieraan is een studie van de erfelijkheidsleer vooraf gegaan om te kijken wat mogelijk is. Het resultaat is uniek.

Nieuwe kleurslagen maar ook een verbetering van de verschillende kleurslagen qua kleurdiepte. 

OPENINGSTIJDEN VOGELTENTOONSTELLING en VERKOOPKLASSE

De tentoonstelling is open op zaterdag 25 oktober van 13.00 uur tot 22.00 uur waarna de lampen gedoofd zullen worden om de vogels in alle rust te laten gaan slapen. Op zondag 26 oktober is de zaal open van 10.00 tot 17.00 uur. Direct daarna zullen de vogels weer aan de inzenders worden teruggeven om weer naar hun vertrouwde omgeving te gaan.

 

Bestuur en leden van vogelvereniging “Meijels Pracht” nodigt u allen uit voor een bezoek aan deze grootse show in  Meijel.

 

Evenementenkalender

juli 2022

<
>
  • 26 Fiets4Daagse De Peel