Dorpsoverleg Meijel

28-06-2014
Café Jóppe Reünie

cafe joppe.jpg

De bar van toen, de originele tafelkleedjes en zelfs het personeel van vroeger. Alles wat maar aan het vijftien jaar geleden gesloten café Joppe kán herinneren, wordt 28 juni uit de kast gehaald. Dan vindt in café Parties de café Jóppe Reünie plaats.

Voor iedereen die nog eens wil terugdenken aan de tijd dat sportploegen en vriendengroepen hun avonden doorbrachten aan de bar bij Gert en Ad van Dijk.

Thuis
“In de 265 jaar dat onze familie het café uitbaatte, was niets te gek”, vertelt Gert. “Als de jongens op zondag terugkwamen van het voetballen en honger hadden, konden ze hier de koelkast opentrekken alsof ze thuis waren. Er lag altijd wel een stuk kaas of worst in. Tijdens de kermis stonden er rijen kinderwagens in het café. In de keuken werden dan flesjes warm gemaakt en als iemand de luiers van de kleine was vergeten, gaf ik ze een theedoek die als luier kon dienen.” Kinderwagens, flessen en luiers verwacht het echtpaar 28 juni niet. Oud-bekenden daarentegen wel. “We sturen geen uitnodigingen, vanwege de lange en rijke geschiedenis van het café is daar geen beginnen aan. We zouden zeker mensen vergeten en dat willen we niet.” Maar iedereen die café Joppe een warm hart toedraagt, is welkom. “We doen er alles aan om de sfeer van Joppe voor één avond terug te brengen in Meijel”, vertelt Jurgen Kessels van de organisatie. “De bar van Joppe is na de sluiting van het café in 1999 opgebouwd in café Parties. De locatie voor de reünie was dan ook snel gekozen. Er wordt in samenspraak met kastelein Ronald van Tilburg zelfs die avond Lindeboom bier geschonken, omdat dat ook het bier van Joppe was.”

‘Tante’ Annie
‘Tante’ Annie Snijders zal als vanouds (in ieder geval aan het begin van de avond) achter de bar staan, geholpen door oud-personeel en de huidige barmannen- en vrouwen van de Parties. Gert en Ad zullen vooral voor de bar te vinden zijn. “Vanwege de gezondheid van Gert zijn we al blij als we die avond rustig wat drankjes kunnen drinken”, zegt Ad. De gezondheid is ook de reden voor één groot verschil met vroeger: De hele avond is het café een rookvrije ruimte. “Het moet een feestje voor iedereen worden. Ook voor degene die niet in de rook kunnen of willen zitten. De tijden zijn nu eenmaal veranderd. Maar voor de rest wordt alles authentiek! Precies zoals we vijftien jaar geleden gestopt zijn.”

Echt stamcafé
Café Jóppe was vroeger een echt stamcafé. De brandweer, Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) en diverse sportverenigingen als de biljard club en voetbalteams hadden er hun eigen plek. De organisatie hoopt dan ook veel van die oude groepen, maar ook individuen, te mogen verwelkomen op 28 juni. “Er zijn ontelbare foto’s van het café. Wat wil je ook? Het café heeft vanaf 1734 een onuitwisbare stempel op het uitgaansleven van Meijel gedrukt. Een deel van die foto’s willen we ook laten zien tijdens de reünie. De prijzen van de drankjes zijn bijna net zo laag als toen en ook de (live)muziek moet herinneren aan de hoogtijdagen van het meest roemruchte café van Meijel. Herinneringen en de sfeer ophalen, daar draait het om”, aldus Jurgen Kessels.

De Joppe Reünie begint 28 juni om 20.00 uur. Vooraf kenbaar maken dat u komt kan via de facebookpagina facebook.nl/JoppeReunie2014, maar aanmelden is niet verplicht.

 

 

Evenementenkalender

augustus 2022

<
>