Dorpsoverleg Meijel

23-09-2022 - Zat 24/9 om 20.30uur ontsteken vrijheidsvuur in Meijel

Nieuws van: Bestuur

Vrijheidsvuur JM.jpg

Zaterdagavond 24 september brengen de Meijelse lopers omstreeks 20.30 uur in samenwerking met kapelaan Roger Maanen het vrijheidsvuur na de oogstdankviering (heilige mis) naar het Oorlogs- en Vredesmonument (’t Raodhusj / Alexanderhof) waar het vrijheidsvuur ontstoken wordt door het Dorpsoverleg Meijel. Het Dorpsoverleg wil deze vrijheid graag doorgeven aan alle Meijelsen.

Vrijheidsvuur via de Peelgemeenten naar Meijel.
Afgelopen maandagavond 19 september is het vrijheidsvuur door Meijelse lopers opgehaald uit Deurne en naar de Sint Nicolaaskerk in Meijel gebracht. Op zaterdagavond 24 september zal het vrijheidsvuur bij het Vrijheids & Oorlogsmonument ontstoken worden.

Stichting10events Meijel organiseert samen het dorpsoverleg en met medewerking van de Heere van Meijel in de vroege avonduren van 24 september de missie/het spel “slag in de schaduw”. Met “Slag in de schaduw” worden de jongeren uit Meijel mee terug genomen naar september 1944, naar het verhaal van Private David McKellar. Soldaat Private David McKellar en het ‘2nd Battalion de Gordon Highlanders’ waar hij deel van uitmaakte vochten in de Peelregio voor onze vrijheid. Deze missie “slag in de schaduw” wordt afgesloten met het ontsteken van het vrijheidsvuur.

Programma:
Starttijdstip omstreeks 20.30 uur na Oogstdankviering bij de Sint Nicolaaskerk. (De jongeren die deelgenomen hebben aan het spel, de missie ‘Slag in de schaduw’ verzamelen zich om 20.00 uur bij Sjik, dit is het eindtijdstip van het spel. Ze komen van daar uit om 20.25 uur naar de Sint Nicolaaskerk).

 • Julia Simons haalt het vrijheidsvuur op bij kapelaan Roger Maanen in de Sint Nicolaaskerk. 
 • Zij brengt dit lopend naar het Oorlogs- en vredesmonument tussen het Raodhusj en Alexanderhof. 
 • Julia Simons en kapelaan Roger Maanen overhandigen het vrijheidsvuur aan kernwethouder Anget Mestrom. 
 • Toespraakje van de kernwethouder Anget Mestom en ontsteken van het vrijheidsvuur i.s.m. wethouder Machteld Beukema van o.a. Jeugd en Cultuur.
 • Muzikale intermezzo door Froukje Simons: I won’t give up 
 • Wethouders Machteld Beukema en Anget Mestrom proberen interactief met de jongeren groepen de kluis, het verhaal van Private David McKellar te ontsluiten/kraken. 
 • Film van Private David McKellar. (Indien er veel groepen zijn, en de kluis niet snel genoeg gekraakt wordt dit gedeelte in twee gedeelten afgerond) 
 • Muzikale intermezzo door Froukje Simons: Door de wind 
 • Gedicht; “Geef Vrijheid door” 
 • Muzikale afsluiting door Froukje Simons: Mag ik dan bij jou. 
 • Afsluiting: het leggen van bloemen door de jeugd bij het Oorlogs- en vredesmonument
 Iedereen is welkom om dit mee te beleven en mag als daar er behoefte is ook een bloem(stuk) leggen.


Langzaam zal het vuur uitdoven, maar niet onze vrijheid.
Laat ons bewust blijven van de waarde van onze vrijheid.
Toch blijft het een mooi gegeven
Om de vrijheid in ons eigen leven
Niet alleen op herdenkingsdagen
Maar het hele jaar door ook uit te dragen

Nieuws projectgroepen